Atlas Tedavisi
Tıp dilinde ‘Atlas ‘ olarak adlandırılan 1. boyun omuru; çevresindeki kas sistemi ile birlikte başı taşır . Bu kemiğin iki yan çıkıntısı vardır. Bu çıkıntılar, üstten kafatası kemiği, alttan da ikinci boyun omuru ile eklemleşmiştir. Yan çıkıntılarının her birinde birer delik vardır ve içinden beyincik,omurilik soğanı ve arka beyine giden atardamarlar geçer. Sahip olduğu konum itibarıyle beyin ve omuriliği koruyan kafatası-omurga hattının geçiş noktasında önemli bir kemiktir.
Yapılan araştırmalar, bazı hastalarda atlas omurunun anatomik pozisyonunda hafif bir kayma bulunduğunu göstermektedir. Bu durum bazen kişilerde birtakım şikayet ve semptomlara yol açabilmektedir. Bu yüzden hastaların fizik muayenesinde atlas omuru pozisyonu muayenesinin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.Çünkü atlas kemiği doğru pozisyonda olmadığında özellikle üst boyun,art kafa, baş,omuz,sırt ağrısı ve tutuklukları,boyun hareketlerinde kısıtlılıkların yanı sıra bel ağrıları,sakroiliak eklem fonksiyon bozuklukları ve buna bağlı bacak uzunluklarında eşitsizlikler görülebilmektedir. Omurganın herhangi bir yerindeki dengesizlik,zincir reaksiyon oluşturarak ilgisizmiş gibi görünen farklı yerleri de etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlık; skolyoz, bel-boyun fıtığı ve omurlarda kaymaların oluşumunu tetikleyebilir.Ayrıca atlas kemiğinin yanlış pozisyonda bulunması sadece omurga rahatsızlıklarına değil bazen de baş dönmesi,baş ağrısı,kulak çınlaması,denge problemleri,konsantrasyon bozukluğu,depresyon,uykusuzluk gibi şikayetlere de yol açabilmektedir.
Bu tür şikayetlerle başvuran hastalarda öncelikle detaylı fizik muayene ve görüntüleme yöntemleriyle doğru teşhise ulaşmak hedeflenilmelidir.. Atlas’daki hafif kayma ve yer değişikliği öncelikle fizik muayene ve yanı sıra özel çekilen grafiler,multislace BT gibi tetkiklerle de tespit edilebilmektedir.Ancak radyoloji uzmanının da çok dikkatli ve deneyimli olması gerekir.Tedavide amacımız ; manuel terapi ile atlas kemiğini doğal yerine oturtmak ve dolayısıyla rahatsızlık ; atlas pozisyonuna bağlı ise bunun iyileşmesini sağlamaktır. Konu hakkında bilgili ve deneyimli bir hekim , atlas’a özel manevralarla atlantooxipital (baş ve boyun arası eklem)eklemdeki fonksiyon bozukluğunu (disfonksiyon) manuel terapi ile düzeltebilmektedir ve tabii ki,eğer hastada şikayetlerinin nedenleri olarak ayrıca boyun fıtığı,bel fıtığı,boyun düzleşmesi,sakroiliak disfonksiyon vb. varsa onların da tedavisi yapılmalıdır.