Bel Ağrısı ve Cinsellik
"Yapılan araştırmalar erişkinlerin yüzde 80'inin yaşamlarında en az bir kez bel ağrısı yaşadığını gösteriyor. Neyse ki bu ağrıların yarısı ilk 2 hafta içinde geçiyor. Bu sürede cinsellik yaşanmaması çiftler için büyük bir sorun teşkil etmeyebiliyor. Ancak bel ağrılarının geri kalan yarısında iyileşme 6 haftaya kadar uzuyor. Hatta daha da sürüp kronikleşen pek çok vaka var. Cinsel rutin bir ay ve daha uzun süre bozulduğunda ise çiftin cinsel yaşamında sıkıntılara yol açabiliyor.
Cinsel hayat bel ağrılarının etkilediği alanlardan biridir. Bu konudaki sıkıntılarınızı doktorunuza anlatmalısınız. O size cinsel perhiz ve aktif cinsel hayatınızın ne şekilde olacağı konusunda bilgi verecektir. Ancak ağrının şiddetini koruduğu süreçte ve akut dönemlerde tam cinsel perhiz uygundur.Hastalığı yeni geçirmiş olan kişinin ise sırt üstü konumda altta bulunduğu ve belini hafif bir yastıkla desteklediği pozisyon tavsiye edilebilir.
Klinik çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, kronik bel ağrılı hastalardaki cinsel fonksiyonlardaki aksaklığın 3 temel sebebi bulunmaktadır: Bunlardan birincisi, primer patolojinin yol açtığı bel ağrısı ve kas spazmı, hareket kısıtlılığıdır. Örneğin; Bel fıtığı veya bel kayması olan hastadaki ağrı şikayeti libidoyu düşürüyor. Ağrı cinsel isteğin baş düşmanlarından biri. Bel ağrısı da ister akut ister kronik olsun cinsel isteksizlik yaratıyor. Ağrılar ilaç ve destek tedavileriyle kontrol altına alınsa bile bu sefer de bel problemi hareketleri kısıtlıyor. Ön sevişme ve cinsel beraberlikte alışkın olduğunuz davranışlar, dokunuşlar ve pozisyonlar yapılamıyor. En ufak hareketler bile ağrıyı artırabiliyor. Hareket güçlüğü veya ağrı uyarılmayı da geciktiriyor. Sertleşme elde etmede zorluk veya sertliği devam ettirememe görülebiliyor. Boşalma süresini kontrol etmek güçleşebiliyor. Boşalma çok erken veya çok geç gerçekleşebiliyor. Bazen hastalar ağrı ve zorlanmaya bağlı olarak boşalamıyor. Ayrıca kadınlarda vajina da ıslaklık ve kayganlıkta azalma, cinsel birleşmede zorlanma ile ağrı artışı olabiliyor.
İkinci neden ağrıyı gidermek için kullanılan bazı ilaçlar ve üçüncüsü de kronik ağrıdan kaynaklanan psikolojik faktörlerdir.Bel ağrılarını gidermek için kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de cinsel fonksiyonu etkileyebimektedir. Bel ağrısı gibi kronik ağrıya neden olan patolojilerde hastalarda anksiyete, depresyon ve nevroz gelişmektedir. Bunların tedavisi için kullanılan ilaçlar yan etki olarak libidoda (cinsel istek) azalmaya ve impotansa (cinsel yetersizlik) neden olurlar. Hastalar ilaçların bu yan etkilerini çoğunlukla bilmezler. Bu nedenle
hekim bu gibi ilaçları yazarken hastayı yan etkiler konusunda bilgilendirmelidir. Kronik ağrıdan kaynaklanan psikolojik faktörlerinde cinsel performans üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Başka bir deyişle bel ağrıları olan hastalarda, '’Şayet seks yaparsam ağrılarım artar'’ kaygısı oluyor. Bazı çiftlerde ise ağrı yaşamayan partner, bel ağrısı çeken tarafı anlamakta güçlük çekiyor. Cinselliğin ağrıyı artırmayacağını düşünüp eşini cinselliğe devama zorluyor. Bu durumda da ‘’anlayışsız eş’’ olarak eşinin hem fiziksel ağrılarını arttırırken psikolojisini daha da bozabiliyor.
Öyleyse neler yapılmalı:
- Bel ağrınız başlar başlamaz hekiminizle görüşün. Gerekli tedavinizi yaptırın. Önerilerini mutlaka dinleyin, eşinize de dinletin.
- Belinizi destekleyin: Bel ağrısının artmaması için alt bel bölgesinin desteklemesi gerekir. Bu nedenle genelde bel ağrısı yaşayanlar cinsellikte alt pozisyonlarda daha rahat ederler. Alt pozisyonda olsanız bile sırtınızı ve alt belinizi yastıklarla destekleyin.
- Pozisyonları dikkatle seçin : Ağrı veren pozisyonlardan kaçının. Uygun ortopedik yatak kullanın. Yatarak, diz çökerek ve oturarak yapılan pozisyonların ağrısız olanları tercih edilmelidir. Beli ağrıyan bireyin altta, ağrımayan eşin üstte olduğu pozisyonlar genellikle iyi tolere edilir. ( Ancak hastaların ağrılı ve ağrısız pozisyonlarının farklılık gösterebilmesi nedeni ile bu konuyu hekiminiz ile konuştuktan ve önerisini aldıktan sonra uygulamaya dikkat ediniz).
Cinsellik ve seks; erkek ve kadın sağlığı için önemli bir fonksiyondur. Cinselliğin stresi azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, depresyonu azaltıcı, kilo verdirici, prostat kanseri riskini azaltıcı, uyku kalitesini artırıcı etkileri vardır. Üzerinde durulması gereken önemli bir sorun olmasına rağmen insanlar bu konuyu genellikle hekimle paylaşmazlar ve soru sormazlar. Ancak insanın ruh ve beden sağlığı için cinsellik oldukça önemlidir ve her hastalığın cinselliği etkileyen boyutu da mutlaka hekimle konuşulmalıdır.