Boyun Düzleşmesi ve Tedavisi
Boyun bölgesinde alt alta dizili halde bulunan 7 adet omur mevcut olup, bu omurlar yandan bakıldığında C harfi şeklinde bir açı ve dizilim oluştururlar. Buna tıp dilinde servikal lordoz diyoruz. Uzun süre aşağı doğru bakarak okuma ve çalışma hallerinde (bilgisayarın çok kullanıldığı bankacılık, muhasebecilik veya müzisyenlik, ressamlık, yazarlık, seramik, heykeltıraşlık, fabrikaların montaj bandında çalışma vb. mesleki durumlar) sık olarak ağır yük kaldırmalar, klimalı ve soğuk ortamlarda uzun süreli çalışmalar, mükemmeliyetçi mizaç, alıngan-hassas yapı gibi zihinsel yükün fazlaca olduğu karakter yapıları varlığında bu açı zamanla düzleşir. I harfi şeklini alır. Hatta daha da ilerlerse tersine açılanma dediğimiz ters C şeklini almaya başlar.
Böyle bir durumda boyun kasları, bağları, atardamarlar, sinirler, kısacası boynun arka kısmındaki hemen bütün anatomik yapılar gerilir. Bu gerilme ağrı-spazm-ağrı zincirine yol açar. Genellikle ilk belirti ense bölgesinde ağrı ve boyun tutukluğu şeklindedir. Zamanla vertebral atardamarların gerilmesi ile çapları daralacağı için beyinciğe giden kan akımı azalır, buna bağlı fonksiyon bozukluğu da vertigo yani baş dönmesidir. Bazen kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, kronik yorgunluk ve boyundan sırta yayılan ağrı, başının ağır gelmesi hissi gibi şikayetler de ilave olabilir.
Ağrı, tutukluk ve/veya baş dönmesi şeklindeki şikayetler zamanla kronikleşir. Oldukça rahatsız edici bir hal alır. Eğer kişide birde boyun fıtığı veya kireçlenme-dejenerasyon varsa, birbirlerini daha da tetiklerler.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır. Bu seanslar hastalığın derecesine göre aletli fizik tedavilerde 10-20, maniplasyon (Manuel Terapi) yönteminde 5-10 seans sürmektedir. Maniplasyon tedavisinde hastalıklı bölgeye ellerle birtakım teknikler uygulanır. Başarı oranı oldukça yüksektir. Bu tedavi klasik bir tıp tedavisi olup altenatif tıp değildir. Dünyada çok yaygın olmasına karşın Türkiye’de sadece 4-5 uzman doktor tarafından bilinip uygulandığı için fazla bilinmemektedir. Ayrıca tedavi sırasında hastanın ağır kaldırmaması, aşağı doğru kısa süreler haricinde bakmaması,stres ve zihinsel negativitelerden kendini uzak tutması yada bunları kontrol etmeyi öğrenmesi, klimalardan uzak durması, geniş omuzlu atletler giymesi, ense bölgesi açık kıyafetler giymemesi önerilir.
Hastaya verilecek boyun egzersizleri ile boyun kasları güçlendirilir. Uygun yastıkta yatmaları sağlanır. Gerekirse anksiyolitik veya antidepresan ilaçlar eklenir.