Migrende Kranial Manipülasyon (Manuel Terapi)
Baş ağrıları, tüm dünyada hekime başvurularda en sık dile getirilen ve teşhisinde de en fazla güçlük çekilen hastalık belirtilerinden biridir. Baş ağrıları bazen kendisi bir hastalık olarak değerlendirildiği gibi, bazen de altta yatan bir hastalığın belirtisidir. İnsanların %60–70’i hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Herhangi bir şikayetle doktora başvuran hastaların hemen yarısında baş ağrısı vardır.
Baş ağrılarının %80-90'i migren veya gerilim tipi baş ağrısıdır. Migrenin toplumda görülme sıklığı %10-15 civarındadır. Nöbetler halinde şiddetli ve zonklayıcı bir baş ağrısı olup genellikle tek taraflı olur, bazen çift taraflıda olabilir.Beraberinde bulantı ve/veya kusma olabilir. Işık, ses ve harekete aşırı duyarlılık olup 2-72 saat sürebilir. Krizler arası durum normaldir. Stres, açlık (kan şekeri düşmesi), az veya çok uyumak, hava değişmesi ( lodos ), adet dönemi, peynir-çikolata-salam-sosis gibi gıdalar, kırmızı şarap, aşırı ışıklı floresanlı mekanlar migreni tetikleyebilir.
Medikal tedavisinde;
a)Kriz anında kullanılan ilaçlar,
b)Krizler arası kullanılan ilaçlar vardır.Migrende ayrıca Kranial masaj, kranial maniplasyon, meditasyon, yoga, akupunktur, homeopati, biofeedback gibi tedavilerden birçok hasta yarar görmektedir.Özellikle son yıllarda kranial masaj ve maniplasyonun (baş'ın elle tedavisi) migren ve gerilim tipi baş ağrılarında etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca migrende altta yatan zihinsel, duygusal problemler varsa, zihin ve duygulara yönelik terapiler gerekebilir. Bilişsel terapi, hipnoterapi gibi.
Özellikle boyun kaynaklı baş ağrısı olan hastalarda servikal ve kranial maniplasyon (Manuel Terapi) etkili olmaktadır.
Bu tedavi yöntemi henüz Türkiye’de yaygınlaşmamış olduğundan çok fazla bilinmemektedir. Dünyada ise yaygınlığı giderek artmakta olup, örneğin; İngiltere’ de doğal tedaviler arasında 1. sırada yer almaktadır.
Sonuç olarak migren de, medikal tedavi yanı sıra uygulanan kranial ve servikal maniplasyon (Manuel Terapi) ve masaj, tedavide başarılı sonuçlar vermektedir. Elle tedavi sırasında baş-boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanmaktadır. Migren de, kranial ve servikal maniplasyon tedavisi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürmektedir.