Son yıllarda teknolojinin gelişmesine bağlı hareketsizlik, iş dünyasında ofis tarzı çalışmanın yaygınlaşması, fast-food yemek restoranların artması, şekerli ürünlerin satışının yükselmesi, yanlış beslenme bilgileri, sosyo-kültürel nedenlere bağlı olarak obezite ciddi bir sağlık problemi haline gelmiştir. Obezite sadece estetik açıdan değil bazı hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırması, yaşam süresini olumsuz yönde etkilemesi ve yaşam kalitesini bozması gibi nedenlerle de önemli bir sağlık sorunudur. Obezitenin; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, safra kesesi hastalıkları ve bazı kanser türleri gibi birçok problemlerin yanı sıra, bel fıtığı gibi birçok iskelet rahatsızlıklarını da tetiklediği bilinmektedir. Vücudun gereğinden çok daha ağır olması nedeniyle kas ve iskelet sisteminde oluşan bu zorlanmalar aşınmalara ( kireçlenme ) ve sonrasında da aşınan disklerin yırtılması ile fıtık oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Türkiye’de son yıllarda obez kişi sayısında ciddi artışlar gözlenmekte olup, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Sağlık Araştırması 2012 değerlerine göre; vücut kitle indeks değerleri incelendiğinde; bireylerin %44,2’si normal kilolu, %34,8’i fazla kiloludur . Cinsiyet ayrımında bakıldığında ise kadınların %30,4’ünün fazla kilolu ve %20,9’unun obez, erkeklerin ise %39,0’unun fazla kilolu ve %13,7’sinin obez olduğu gözlenmektedir. Yine son 10 yılın verilerine göre Türkiye’de şişmanlık, kadınlarda %65, erkeklerde ise %30 oranında artmıştır. Bölgelere göre yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre ise şişmanlık en fazla İç Anadolu’da görülmektedir. Ayrıca bel fıtığına yakalanma açısından elma tipi vücut yapısına sahip obezler daha fazla risk altında bulunmaktadır.
Son dönemde insanların daha az hareket etmeleri, zamanlarının çoğunu bilgisayar veya televizyon karşısında geçirmeleri nedeniyle yaygınlaşan aşırı kilo artışı, omurgaya binen yükü fazlalaştırırken aynı zamanda kaslarda kuvvet ve esneklik kayıpları geliştiriyor. Bu durum da omurgayı oluşturan kemiklerle, bu kemiklerin arasında yer alan ve ‘disk’ adı verilen kıkırdaklara gereğinden fazla yük binmesine ve ufak bir zorlanmayla bile mekanik sorunların gelişmesine neden olmaktadır. Günümüzün en büyük sorunlarından olan hareket azlığı, dengesiz beslenmenin giderek yaygınlaşması ve vücut ağırlığının artması, omurgayı daha çok zorlayarak bel ve boyun bölgelerinde fıtık oluşumuna neden olabiliyor. Aşırı kilolarınızın omurganıza bindirdiği yükten kaynaklı ağrılarınız varsa ve bu ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola-ele yayılan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabileceğiniz ihtimalini göz önüne alarak bir fizik tedavi uzman doktoruna muayene olmanızda fayda bulunmaktadır. Yapılan tetkik ve iyi bir muayene sonucunda teşhis ve tedavisi ile birlikte doğru beslenme programlarına hemen başlamanız gerekmektedir.